Verkleuring gebit

Bij verkleuringen van het gebit wordt er binnen de tandheelkunde een onderscheid gemaakt in “inwendige” en “uitwendige” verkleuringen.

Inwendige verkleuringen

Inwendige verkleuringen van een tand of kies kunnen o.a. ontstaan door:

  1. Een val of klap op de tand. Deze kan dan in de loop van de tijd grijs, geel of zelfs blauw gaan verkleuren.
  2. Grijze of zwarte vullingen.
  3. Een ontwikkelingsstoornis die al is ontstaan in de beginfase van de aanleg van de tand of kies.
  4. Door het ouder worden neemt de glazuurdikte af en schijnt het onderliggende, dikkere en gelige tandbeen meer door. Daardoor krijgen de tanden in de loop van de jaren een meer gele kleur.

Inwendige verkleuringen kunnen niet zomaar worden verwijderd met bijvoorbeeld een tandpasta. Informeer bij een tandarts of mondhygiënist wat de mogelijkheden zijn om deze verkleuringen te behandelen.

Uitwendige verkleuringen

Uitwendige verkleuringen van een tand of kies kan o.a. ontstaan door:

  1. Het nuttigen van bepaalde voedingsstoffen zoals: koffie, thee, rode wijn.
  2. Roken.
  3. Tandsteen is vaak wat geel van kleur en omdat dit ruw is hechten zich hier ook sneller kleurstoffen uit de voeding in.

Uitwendige verkleuringen kunnen voor een deel verwijderd worden door te poetsen met bijvoorbeeld een Whitening tandpasta. Soms is de aanslag zo hardnekkig dat dit niet meer met een tandenborstel en tandpasta kan worden weggepoetst. Tandsteen is sowieso niet weg te poetsen. Alleen een tandarts of mondhygiënist kan de hardnekkige aanslag en tandsteen op een veilige manier van uw tanden verwijderen.

Whitening Tandpasta

Verbeterd tandkleur en zorgt voor een frisse adem.