Tandgevoeligheid

Tandgevoeligheid komt vaak voor. Bij het eten of drinken van warm/koud/zoet of zuur kunnen tanden en kiezen extra gevoelig zijn.

Wat zijn o.a. de mogelijke oorzaken van Tandgevoeligheid?

  • Bij het ouder worden, wordt het glazuur dunner en komt het onderliggende tandbeen met hierin de kanaaltjes die gevuld zijn met zenuwen meer aan de oppervlakte te liggen. Dit is de oorzaak van de extra gevoeligheid. 
  • De wortels van de tanden en kiezen worden niet meer bedekt door tandvlees. De blootliggende tandhalzen zijn extra gevoelig voor temperatuurverschillen en zoet/zuur. 
  • Tandenknarsen.
  • Een breukje in de tand/kies of wortel.
  • Een gebroken/lekkende vulling.

Tanderosie 

Tanderosie ontstaat doordat het glazuur wordt opgelost door zuren uit o.a. vruchtensappen, fris- en energydranken, voedingsmiddelen of maagzuur/overgeven.

Eenmaal opgelost glazuur komt niet meer terug. Probeer daarom zoveel mogelijk het aantal zuuraanvallen op het gebit te beperken tot 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes.

De stadia van Tanderosie

  • Het glazuur wordt dunner.
  • Tanden worden geler doordat het onderliggende donkerder gekleurde tandbeen zichtbaar wordt.
  • Tanden en kiezen kunnen korter worden.
  • Tijdens het eten of drinken kunnen tanden gevoeliger zijn voor koude/warmte/zoet of zuur.

Bij klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en de behandelingsmogelijkheden bespreken.