Home > Veelgestelde vragen

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als je je tanden poetst.

Een appel is zuur en kan het glazuur beschadigen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan 7 eet- en drinkmomenten per dag te hebben, zodat het glazuur zich in de tussenliggende periode kan herstellen.

Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit voedselresten, slijm en bacteriën die de suikers en de koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Tandplak zit overal, dus óók tussen de gebitselementen. Tandplak kan eenvoudig verwijderd worden. Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt dan kan ze verkalken. Verharde tandplak wordt tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het oppervlak ruwer waarop makkelijker tandsteen blijft zitten. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een mondhygiënist of tandarts.

Het wisslen van een melkgebit naar een blijvend gebit gaat in de regel vanzelf. Je zou zeggen dat het daarom niet nodig is een melkgebit goed te verzorgen. Niets is minder waar.

Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen, waardoor je kind slechter eet, zich niet lekker voelt of moeilijk kan slapen. Sowieso zien tanden met gaatjes er vaak onverzorgd uit. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvende gebit beïnvloeden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als melktanden of -kiezen zijn getrokken. De tanden in het blijvende gebit kunnen elkaar dan verdringen of scheef komen te staan.

Vanaf het moment dat een kind zijn eerste tandjes krijgt kan je dus al beginnen met poetsen. Doe dit wel voorzichtig en zorgvuldig. Tot en met het tweede jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Daarna kan je starten met twee keer per dag poetsen en gebruik je tot en met 5 jaar een speciale peutertandpasta met een lager fluoride gehalte dan tandpasta oor volwassenen. 

Let op het is belangrijk dat ouders minstens 1 keer per dag napoetsen tot en met tenminste 10 jaar. Lactona heeft speciale kindertandenborstels in het assortiment waarmee je kind goed en veilig kan poetsen.

De zuren die in voeding en dranken zitten kunnen tanderosie veroorzaken. Zuur zit onder andere in (sinaas-) appel, citroen, grapefruit, kiwi, vruchtensap, (light-) frisdrank, ijsthee, wijn en bijvoorbeeld breezers. Zuurinwerking op blootliggende tandhalzen kan leiden tot tandgevoeligheid.

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees is meestal het eerste verschijnsel van ontstoken tandvlees. Je hele tandvlees kan ontstoken zijn, maar de ontstekingen kunnen ook plaatselijk zitten, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen.

Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in je mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als je het aanraakt. Dat voorkom je als je tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

Roken heeft, behalve de bekende gezondheidsrisico's ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees en tanden. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als je rookt herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking.

Daarnaast kan roken een gelige/bruine aanslag op je tanden achterlaten.

Met een goede mondhygiëne houd je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Poets daarom je tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Met een tandenborstel alleen kan je de ruimtes tussen je tanden en kiezen niet goed reinigen. Gebruik daarom dagelijks flossdraad, tandenstokers of ragers.

Tandplak vormt zich ook tussen de tanden en kiezen. Om dagelijks deze plak te verwijderen geeft Lactona de volgende instructies met de daarbij behorende producten.

Interdental cleaners (ragers)

Voor grotere ruimtes tussen de tanden en kiezen is het gebruik van ragers te prefereren boven het gebruik van floss of stokers. Vraag voor de juiste maat advies bij uw mondhygiënist of tandarts.

De Lactona Interdental Cleaners zonder houder hebben een extra lang borstelgedeelte voor een optimale reiniging. De Lactona EasyDent ragers hebben een conisch borstelgedeelte. Deze zijn ideaal voor gebruikers van verschillende maten ragers. De Lactona EasyGrip ragers zijn voorzien van een vaste houder voor optimaal gebruiksgemak. Het draad van alle Lactona ragers is voorzien van een stevige kunststof coa- ting om te voorkomen dat het ragen bij amalgaamvullingen of gevoelige tanden een ‘stroomeffect’ geeft.

De techniek van het ragen:

• Houd de rager vast tussen duim en wijsvinger.

• Gebruik de overige vingers om af te steunen op de kaak.

• Plaats de rager loodrecht tussen de tanden en

kiezen en maak 5 tot 10 keer een horizontale en diagonale heen- en weer gaande beweging.   

• Maak met de rager 5 tot 10 keer een horizontale en diagonale heen- en weergaande beweging.

• Oefen lichte druk uit richting tandvlees.

• Het borsteldeel moet als het ware enigszins klem zitten zonder dat de spiraal de tanden

en kiezen raakt.

Begin met een goede tandenborstel. Gebruik een zachte borstel met multi-tufted haarinplant. Het principe van poetsen is het verwijderen van plak langs de tandvleesrand.

Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies.

  • Plaats de borstel schuin op tandvlees en tanden onder een hoek van 45 graden ten opzichte van je tanden.
  • Maak vervolgens korte horizontale heen-en-weer gaande bewegingen voor een optimale reiniging. Om tandvleesbeschadigingen te voorkomen, is het van groot belang om zachte druk uit te oefenen en te zorgen dat de toppen van de haren 'het werk doen'. Als je de borstel aan het eind van het handvat tussen je duim en de toppen van je vingers vasthoudt oefen je voldoende druk uit.
  • Zorg dat deze bewegingen elkaar overlappen en poets elke plek gedurende 10 seconden.
  • Poets voor de spiegel in een vaste volgorde het onder- en bovengebit. Begin bijvoorbeeld bij de binnenkant en daarna de buitenkant. Poets vervolgens met een korte schrobbeweging de kauwvlakken van de kiezen. Bij de binnenkant van de voortanden is het gemakkelijker de borstel verticaal te plaatsen.
  • Vergeet de achterkant van je achterste kiezen niet!

 

Met een goede mondhygiëne hou je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervan de basis.

Als je krachtig of te intensief (te vaak of te lang) op één plek poetst, kunnen groeven in het gebit ontstaan. Zelfs het tandvlees kan je wegpoetsen, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen.

Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en daarom gevoeliger voor slijtage. Vermijd om dezelfde redenen te intensief gebruik van tandenstokers en ragers. Twee keer per dg poetsen en één keer per dag tussen tanden en kiezen renigen is voldoende.

Breng een halve tot één centimeter tandpasta (met fluoride) aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.

Met een goede mondhygiëne houd je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Met tandenstokers kan je de ruimtes tussen je tanden en kiezen reinigen.

Met de tandenborstel alleen kan je de ruimtes tussen je tanden en kiezen niet goed reinigen. Gebruik eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen je tanden en kiezen past.

Bij zeer kleine tussenruimtes kan je beter flossdraad gebruiken. Is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker, gebruik dan ragers.

Gebruik altijd de platte kant van de driehoekige tandenstoker naar de tandvleeszijde. Eventueel kunt u aanvullend ook ragers gebruiken.

De techniek van het stoken:

• Bevochtig de tandenstoker in de mond; hierdoor wordt het hout zachter en flexibeler.

• Houd de stoker tussen duim en wijsvinger in het midden vast. Gebruik de overige vingers om af te steunen op de kaak en om uitschieten te voorkomen.

•        De basis van de driehoekige tandenstoker (platte zijde) moet altijd naar het tandvlees gericht zijn.

•        Plaats de tandenstoker tussen de tanden en kiezen en maak 5 tot 10 keer een horizontale en diagonale heen- en weer gaande beweging.

Met een goede mondhygiëne houd je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Met ragers, ook wel interdentaal- of spiraalborsteltjes genoemd, kan je de grotere ruimtes tussen je tanden en kiezen reinigen.

Spoel je mond niet na het tandenpoetsen, houd de rager tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen de tanden en kiezen. Met de andere vinger steun je tegen de aangrenzende tanden of kiezen. Een rager moet tijdens het gebruikt enige weerstand ondervinden, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken.

Voorkom prikken in je tandvlees. Prik je toch, per ongeluk in je tandvlees? Zet de rager dan iets schuiner in. Bij de bovenkaak schuiner van boven, bij de onderkaak schuiner van onderen.

 

Met de tandenborstel alleen kan je de ruimtes tussen je tanden en kiezen niet goed reinigen. Gebruik eenmaal per dag een rager als de tussenruimte voldoende groot is. Bij zeer kleine tussenruimtes kan je beter flossdraad gebruiken. Is de tussenruimte te klein voor een rager, gebruik dan een tandenstoker.

Lactona Clear Breath is een mondconditioner. Door de unieke samenstelling van deze conditioner voorkomt Lactona Clear Breath een slechte adem en behandelt deze ook. Bovendien gaat deze mondconditioner ook tandplak en tandsteen tegen, helpt het bacteriën in de mond te verwijderen en houdt het je tandvlees gezond. Ga voor meer informatie over Clear Breath naar www.lactonaclearbreath.nl

 

48% van de bevolking heeft weleens last van een slechte adem. 25% van de bevolking heeft vaak (dagelijks/wekelijks) last van een slechte adem.

Ga voor meer informatie over Clear Breath naar: www.lactonaclearbreath.nl

 

Neem een stukje flossdraad van veertig centimenter. Wikkel de uiteinden losjes om je middelvingers en houd een stukje van twee centimeter flossdraad tussen beide duimen en wijsvinger. Span de flossdraad als een C strak om de tand of kies en breng de draad met een voorzichtig heen een weergaande beweging tot onder het tandvlees (niet te diep, max 2 mm). Doe dat voor een effectieve reiniging zover als mogelijk is, maar forceer niets. Reinig vervolgens de aangrenzende tand op dezelfde manier. Neem voor elke volgende tand of kies een neiuw stukje draad. Bij heel kleine tussenruimtes komt u met de flossdraad soms moeilijk tussen je tanden of kiezen door. Voorkom doorschieten.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.